Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Siffror i sammanhang

”Med statistik kan vad som helst bevisas”. Så brukar min kära far säga och han kanske i sin tur citerar någon annan. Men faktum kvarstår att hur intressant det än kan vara med statistik (ja, jag är nördig som tycker det är superspännande) är det inte helt pålitligt. Det märker vi inte minst nu, när länder ska redogöra hur covid-19 påverkar dem och tydligen mäter helt olika. Hur ska vi då kunna göra en korrekt bedömning av läget? Något som fler – inte minst nationella och internationella medier borde fråga sig, när de i sin sensationslystna iver sprider vinklade sanningar. Källkritik, y’all.

Siffror i sammanhang

Men om vi ändå tittar på de senaste siffrorna (DN: 7 915 335 smittade i världen och 433 490 döda) kan vi konstatera att knappt en halv miljon människor dött i covid-19 i världen. Det är en hög siffra – inte minst när vi ser till hur många därtill som sörjer och plågas av förlusten av sina nära och kära. Den sortens smärta kan vi inte mäta. Trots det är en halv miljon av drygt 7 miljarder inte en skrämmande hög siffra. Eller det är såklart subjektiv vad som är skrämmande, men med tanke på hur mycket det låter i media blev jag positivt överraskad. Uppenbarligen har vi i världen kunnat hantera pandemin ganska bra, rent siffermässigt sett.

I Sverige har vi 51 614 bekräftade fall varav 4 874 personer gått bort (Folkhälsomyndigheten, Johns Hopkins CSSE och Sveriges regioner). Av drygt 10 miljoner invånare. Även om det bara vore tio personer som gått bort vore det sorgligt, missförstå mig inte. Men nära 5 000 av 10 miljoner är en bra siffra, med tanke på att vi samtidigt kunnat ha samhället öppet. Elever har kunnat gå i skolan, som är en fristad för många – inte minst för de som lever med våld i hemmet. Näringslivet har kunnat vara igång. Alla har kämpat järnet och vi kommer märka stora konsekvenser på samhället, men vilket imponerande land vi är ändå. Tänk att vi kan rulla på förhållandevis normalt, en epidemi till trots. Vi kan hålla samhället flytande, tack vare vårt ansvarstagande sätt och vår tilltro till myndigheter. Det är fint.

Våld i hemmet

För att sätta siffrorna i perspektiv vill jag lyfta fram några andra. Går man in på BRÅ:s hemsida kan man bland annat ta del av siffran 22 300. Under 2019 anmäldes det i Sverige 22 300‬ fall av misshandel mot kvinnor, där gärningspersonen var någon de kände eller levde ihop med. Det är ganska många fall av misshandel. Det kanske blir färre brott i form av misshandel av någon okänd gärningsman nu under Coronapandemin och minskat uteliv, men de som sker i hemmet kommer snarare öka. Man kunde läsa att ca en femtedel av de misshandelsfall som anmäldes utgjordes av någon i nära relation till offret. Det skiljde sig dock mellan könen; att gärningspersonen är en närstående gällde för kvinnor i 40% av de anmälda fallen, medan det för män var 3%. Av de som var misstänkta för misshandel mot kvinna i närstående relation var 97% män.

Jämställdhetsmyndighetens hemsida kan man läsa att ”samhället behöver förbereda sig för att fler kvinnor och barn kommer att behöva stöd och skydd som en konsekvens av Coronapandemin. Konsekvenserna av det ökade våldet måste hanteras nu och för lång tid framöver.” I flera länder rapporteras det om ökningar av våld i hemmet, om det ökade trycket på skyddat boende och kriscenter som blivit fulla. På FN:s hemsida finns en tydlig medvetenhet om kvinnors utsatthet i hemmen, och hur den ökas i samband med Corona.

Ett ansvarsfullt agerande

Våld i hemmet uppstår inte för att ett virus gör folk våldsamma. Inget vaccin kan bota det. Istället behöver vi se till andra underliggande orsaker. Eftersom vi som privatpersoner, företag och medier är så bra på att agera när en Coronapandemi cirkulerar, tar jag för givet att vi hädanefter kommer agera lika ansvarsfullt utifrån de andra siffrorna. Vi kommer göra vad som krävs. Vi kommer gräva i de underliggande orsakerna, hur obekväma de än må vara. Vi kommer gå till roten med problemen och de strukturella orsakerna och agera starkt och modigt därefter. Visst blir det väl så? Visst bedömer vi väl osunda och direkt skadliga maktstrukturer precis lika viktigt som en pandemi. Om nu siffror och dödsfall är så viktiga för oss som de tycks vara.

 

2 comments / Add your comment below

  1. Admiring the commitment you put into your site and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

    1. Oh thank you! I’m so glad to hear!
      I often feel that “it doesn’t really matter” when writing something like this, ’cause people mostly prefer what you call “outdated rehashed material”. But I insist on doing it and am so happy for your comment! It means a lot!

Lämna ett svar

Till startsidan