Påsk och filmen Jesus

Jesus filmen är den mest sedda filmen

Jesus är en amerikansk biblisk dramafilm från 1980, regisserad av Peter Sykes och John Krish, och producerad av John Heyman. I Jesus skildras Jesu Kristi liv fram till att han blir korsfäst som 33 åring, med i första hand Lukasevangeliet som grund för berättelsen.

Det sägs också att när vi dör och kommer till himlen så är vi alla 33 år gamla såsom Jesus var när han dog.

Påsken är här och det är den största högtiden undet kyrkoåret. Den firas till minne av att Jesus led, dog och uppstod enligt Nya Testamentet. För var och en som tror på honom skulle bli förlåten för sina synder och få ett evigt liv. Högtidens svenska namn kommer från det hebreiska namnet pesach som betyder “passera” eller “gå förbi”. Det engelska ordet easter och tyskans Ostern kommer av den germanska fruktbarhetsgudinnan Ēostre.

Påskharen är en symbol som förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med ägg till barnen med godis i. I många familjer brukar det lekas lekar där påskäggen göms i hus eller i trädgården och barnen får leta efter dem.

Harens eller kaninens fortplantningsförmåga gör att den är en symbol för överflöd och fruktsamhet. Därför säger man att haren är påsken. Det är också därför påskharen förknippas med ägg då det är en symbol för återfödelse och fruktbarhet. Det har också lett till att småbarn tror att haren lägger ägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *