Noter och filmen Pianot

Filmen Pianot är ett mästerverk

Pianot (som på engelska heter: The Piano dvs originalnamnet ) är en fransk-australisk dramafilm från 1993, med manus och regi av Jane Campion.

Filmen är en romantisk dramafilm 1800-talsskildring som är inspirerad av den brittiska författaren Emily Brontës (en av systrarna Brontës)  roman Svindlande höjder som är en bok. Även filmen Pianot är från en av hennes filmer så klart. Det handlar om engelsmän kring 1750-1850 talet. Filmen visar hur en kvinna älskar piano till den grad att hon sålde sig själv till en man bara hon fick spela på hans piano. Filmen är verkligen ett mästerverk enligt många kritiker. Lilla flickan i filmen är också otrolig duktig skådespelerska. 

Jag har läst noter så länge som jag kan minnas. I början är det svårt att förstå alla prickar som man sa i början, men sen började man förstå när man gick på den första lektionen i skolan när man hade musik. Det finns tolv stycken noter som spelas som kallas en kromatisk skala. Det är C, Ciss, D, Diss, E, F, Fiss, G, Giss, A, Aiss, B, C. Låter helt kryptiskt om man inte kan noterna. Det förstår jag.

Om man ska skriva noter brukar man använda notskrift. Dom skrivs på notrader som är en grupp vågräta linjer på ungefär tre millimeters avstånd. Sen skriver man noterna på strecken, mellan raderna eller strecken och det beror på tonhöjden av dom.
Att lära sig noter är inte så svårt som det verkar. Men det kan ta längre tid om man vill lära sig allt på en gång. I skolan eller om du spelar ett instrument kan du lära dig både läsa och skriva noter, men det finns också många sidor på nätet som kan lära dig allt om noter. Då kan du också lära dig skriva noter på datorn och inte på papper. Det finns både gratis noter, men vill du avancera kan du också gå in på sidor där du kan ladda ner och köpa noter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *