The Menu

Duktig ensemble

Det här är en film jag sett fram emot. Och som så ofta när jag ser fram emot en film så är jag lite orolig över att bli besviken, för det händer dessvärre ofta att det blir så. The Menu är regisserad av Mark Mylod. Inget jättestort namn som filmregissör (Ali G Indahouse, The Big White) men han har däremot regisserat avsnitt av kända tv-serier som Game of thrones, Succession och Shameless.

I huvudrollerna ser vi Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Ralph Fiennes, John Leguizamo med flera. Många välkända, duktiga skådespelare som tillsammans gör sitt för att göra detta riktigt trevligt. Det är stort fokus på dialogen, som är riktigt bra, och underhållande matkreationer.

 

En meny med extra allt

The Menu handlar i korthet om ett gäng människor som betalat dyrt för att besöka en exklusiv restaurang som ligger på en ö och drivs av den kända och excentriska kökschefen Chef Slowik, spelad av Fiennes. Bland matgästerna hittar vi bland annat ett ungt par (Hoult och Taylor-Joy), några affärsmän, en skådespelare, en matkritiker och hennes kollega.

Det hela börjar med en liten rundtur av ön och fortsätter in i restaurangen, som naturligtvis överblickar strandkanten och horisonten. Maträtterna presenteras med anekdoter kring både sin egen och matens historia av Chef Slowik och gästerna börjar snabbt undra vad fasen det är som händer. Mer än så avslöjar jag inte.

Varenda bildruta är i princip fulländad. Dialogerna mellan karaktärerna. Uppläggningen av de olika maträtterna. Slowiks excentriska presentationer och den ökande förvirringen bland matgästerna.

Det här är oförutsägbart – Visst vet man att saker kommer att gå åt helvete på ett eller annat sätt och att det finns någon form av diabolisk plan, men tro mig – Mer än så räknar du inte ut. Just av den anledningen och tack vare skådespelare och suverän uppbyggnad och dialog sitter jag som fastnaglad. Oftast med ett brett leende. För den här filmen är verkligen smällfylld med komisk briljans och jag skrattar rakt ut vid ett flertal tillfällen. Det är inte ofta jag ser en film som verkligen greppar tag om mig och får mig att verkligen njuta på det här viset. Men. The Menu är en sån film. Hela vägen till cheeseburgaren.

Det finns egentligen ingenting jag inte gillar med den här filmen.

 

 

The Menu kammar hem en sällsynt fullpott. 10 av 10 poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *