The Last Of Us – Avsnitt 1 (HBO)

Internationellt prisad förlaga

HBO’s nya storserie är alltså baserad på det extremt populära spelet “The Last Of Us”. Det släpptes första gången 2013 till Plasystation 3 och har sedan släppts i ytterligare två versioner (Remaster till PS4 och en nyversion kallad Part 1 som släpptes 2022). Uppföljaren släpptes 2020 och fick lika bra kritik. Hur många “Game of the year”-utmärkelser det fått vet jag inte, men många är det. Och värt det. Få spel har lyckats riva upp så mycket känslor som “The Last Of Us” och det är ett oerhört filmiskt berättat spel, så att någon förr eller senare skulle ta tag i att göra tv-serie av det kom knappast oväntat, även om resultatet kommer nästan exakt tio år efter att spelet först släpptes.

Och bakom serien står ingen mindre än Craig Mazin, som producerade fantastiska miniserien “Chernobyl” för några år sedan. Även Neil Druckmann, skapare och regissör av spelen, står bakom som exekutiv producent, manusförfattare och har även regisserat ett av avsnitten.

Believe the hype

Filmatiseringar av tv-spel har hittills hållit välkänt låg nivå överlag. Vi har debakel som “Resident Evil”, som trots allt blev en hel serie filmer och där man sedan försökt “reboota” med både en fristående film och en Netflix-serie som sas skulle följa spelens mer skräckinriktade bana mer, men nej. Och det är som sagt ett av många exempel på dåliga filmatiseringer av spel. Det finns en drös till och få ljusglimtar.

Med ovan i åtanke vill man kanske inte förvänta sig för mycket, även om känslorna för spelet och förhoppningen för ett lyckat resultat ändå är skyhöga. När det stod klart vilka som skulle stå bakom kände jag något av ett lugn i kroppen. Inte minst med tanke på att “Chernobyl” är en av senare års absolut bästa serier. Och att Druckmann, hjärnan bakom förlagan, varit så djupt involverad, talade också sitt klara språk.

Castingen kändes även den genomtänkt. Pedro Pascal har på senare år blivit något av en favorit och rent utseendemässigt passar han som huvudpersonen Joel. Bella Ramsey från “Game Of Thrones” är inte riktigt lika nära porträttlik, men är en oerhört övertygande skådespelare som gör att man gillar Ellie från första scenen.

I skrivande stund har bara första avsnittet, på runt 85 minuter, hunnit visas. Det ger dock en klar fingervisning om vart vi är på väg. Utöver Pascal och Ramsey är rollistan fylld med flera andra duktiga skådespelare och det är inget snack om att det levereras på den punkten.

Men. Hur håller det nästan långsfilmslånga första avsnittet i övrigt? Som rubriken hintar om – Tro på hajpen. Första recensionerna var översvallande och den här är inget undantag. Har man spelat förlagan så känner man snabbt igen sig. Serien följer nämligen spelet väldigt troget – inte slaviskt, och inte så att det känns enformigt om man redan upplevt storyn. Tvärtom är det en fröjd att äntligen få se det filmatiserat. Känslorna finns där. Spänningen. Den underfundiga humorn som tittar fram i dialogskiften. Det finns mycket att känna igen sig i, och mycket att älska. Pulsen är hög rakt igenom första avsnittet, även för mig som vet nästan exakt vad som ska hända.

Det är dessutom, som väntat, en förbaskat snygg produktion där det inte sparats på pengar. Jag ser verkligen fram emot resten av säsongen och önskar att jag, likt vissa recensenter, redan hade fått en chans att förhands-bingea allt. Men sån tur har man såklart inte utan det är bara hålla ut och beta av ett avsnitt i veckan. Men – Då har man något att se fram emot!

 

HBO-satsningen The Last Of Us öppnar upp lovande och levererar stort.

Avsnitt 1 – When You’re Lost in the Darkness, landar på 10 av 10 poäng.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *