Shazam! Fury of the gods

Shazam vad kul vi har!

Första Shazam-filmen kom 2019. Det var kul och otippat med en svensk regissör till en stor superhjältefilm. David F Sandberg gjorde sig känd med kortfilmen Lights out som sedan följdes upp med en helt okej långfilmsversion med samma titel. Shazam såg ut att bli något annorlunda. Den drev lite med genren och gick sin egen väg. Nog fanns superhjältefilmsklyschorna även här och Mark Strong var en okej men kanske inte jätterolig skurk. Men jag gillade Shazam skarpt. Ett litet glädjepiller.

Även Fury of the gods såg ju på förhand ganska underhållande ut. Sandberg åter i registolen. Men något gnagde ju i mig för vid det här laget är man så jäkla less på alla generiska superhjältefilmer … Så hur håller uppföljaren?

Mindre humor, mer generiskt

Jag skulle tyvärr vilja sammanfatta det såhär: Allt som första Shazam gjorde bra gör Fury of the gods betydligt sämre. Humorn känns mer forcerad och ihålig och bjuder endast på något enstaka skratt och leende. Intrigen är, ursäkta – dötråkig. Gamla gudar som får tag på en magisk stav och ska hämnas på mänskligheten, typ. Billy Batson fast mitt i det hela. Fienderna här är så urbota tråkiga. Man får med sig duktiga Lucy Liu och magiska Helen Mirren men deras skurkroller är så underutvecklade och generiska att klockorna stannar. Jag läste i en recension på ign.com där recensenten tyckte att man tillfört något unikt till de karaktärerna men det hade fan i mig inte gått att hitta även med mirkoskop.

Jag nickar till någonstans 45-60 minuter in i filmen av förklarliga skäl. När det varken är spännande, intressant eller roligt finns det väldigt lite att hämta. Visst glimmar det till på några få ställen – men det är verkligen få. Intrigen är så generisk och tråkig den kan bli, samma urvattnade driv som i senaste årens Marvel- och DC-filmer där ytterst få sticker ut.

Det blir aldrig spännande för hotet är även det uttjatat och tråkigt. Slutfighter med en drake och en massa blixtar. Jag har faktiskt svårt att se att man inte ens försöker göra något mer med intrig och innehåll när man har budget och förbaskat duktigt folk bakom sig. Det här hade utan problem kunnat få ett tillskott av välbehövlig, fungerande humor och en åtminstone halvintressant intrig. Pröva nåt nytt! Men visst, Shazam kommer säkert dra in mycket pengar (inte lika mycket som Marvel med tanke på att DC har lite svårt att få till samma punch som sin nemesis).

Wasted potential. Jag hoppas Sandberg får något roligare material att jobba med nästa gång. Han är en duktig regissör och förtjänar bättre än såhär, även om det återigen är kul att han fått chansen.

 

Shazam! Fury of the gods landar på 4 av 10 poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *